Osakesijoittaminen

18.07.2019

Joka paikasta nykyään suolletaan sijoittamista ja sen kannattavuutta. Kaikennäköset veijjarit huutelee miten pitäisi sijoittaa ja mihin sijoittaa. Liityn nyt niihin veijjareihin, mutta yritän olla erillainen. En ole opiskellut aihetta ja puhun pelkästään omista näkemyksistä ja kokemuksista.


Aina sanotaan että sijoittaminen kannattaa, koska pankkitilillä sen arvo vain vähenee. Se on totta ja tässä karkea esimerkki. Tänään saat ostettua 20 eurolla 10 pussia ruisleipää, mutta 5 vuoden päästä pystyt ostamaan 20 eurolla vain 8 pussia ruisleipää. Mieti tämä isossa mittakaavassa, Tuhansissa. Pankkitilillä ne rahat on tietenkin enemmän turvassa johon moni ihminen luottaa, vakaasti ja varmasti. Nyt mietit, nehän kasvaa korkoa pankkitilillä. Kyllä, mutta ei lähellekkään sen vertaa että se tuottaisi.

Kannatan itse sijoittamista ja harrastan sitä pienissä määrin. Näin ollen luulen että pystyn samaistumaan moneen kaduntallaajaan. Sanotaan että aloita sijoittaminen vaikka 20 eurolla kuukaudessa. Minä sanon, älä aloita sijoittamista 20 eurolla kuukaudessa. Käytän palveluja, jotka ottavat aina välityspalkkion siitä summasta kun ostat esimerkiksi osakkeita, koska nämä palvelut ei peri salkunhoitomaksua. Eli ostan 200e osakkeita ja palvelu ottaa siitä summasta 5 euroa välityspalkkiota. Noissa summissa se on pieni prosentti, mutta kun ostat 20 eurolla ja siitä lähtee se 3e palkkiota, niin hups 15% on aika iso summa. Säästä ja laita isompi summa kerralla. Löytyy myös varmasti muita vaihtoehtoja, mutta niin kuin sanoin puhun omista näkemyksistä.

En seuraa päivittäin pörssiä ja jos kysytään joltain viisaammalta, niin hänen mielestä en luultavasti tiedä siitä mitään. Mutta jaan näkemykseni kuitenkin. Haen pitkän tähtäimen voittoa, 10 vuoden syklillä. Tähän tyyliin mielestäni sopii isot ja vakavaraiset firmat. Heitän pari mun suosikkia, Finnair ja Kone. Vaikka tällä hetkellä sinivalkoiset siivet sukeltaa rajusti, mutta Kone painaa yli 50 eurossa per osake. Haen kohteita, jotka näen pitkällä tähtäimellä kasvavan ja mitkä näkyy omiin kuluttajan silmiin hyvänä brändinä.

Helsingin pörssi on tuottanut keskimäärin viimeisen 15 vuoden aikana vuosittain 7.76%. Otetaan esimerkki jos sama homma jatkuu. Sijoitetaan pörssiin 100 kuukaudessa eli jätetään yksi hurvittelu baari-ilta väliin. Näiden laskelmien mukaan 15 vuoden päästä salkussa komeilee reilu n. 30.000 euroa ja 30 vuoden päästä n. 120.000 euroa. Tämä on silkkaa matikkaa. Kaikkea voi tietysti sattua näin ison aikavälin aikana. Tehdään sama homma, Laitetaan 100 euroa kuukaudessa tilille. Inflaatio syö joka vuosi 1.4% ja osto voima heikkenee joten periaatteessa 15 vuoden päästä tilillä on vain n. 14.000 euroa koska inflaatio on syönyt ostovoimaa yli 3.000 euron edestä. (Luvut pohjautuu Nordnetin ja Lähitapiolan lähteisiin ja lukuihin)

Toivottavasti tämä herättää ajatuksia.